halwa telinga

Wednesday, December 11, 2013

Old Malaya Kopitiam (OMK..)


Hari ni lunch sampai ke Selangor..hehe..jauh tak?? penat berjalan, singgah di sebuah restoran yang berdekatan…OMK..bukan Ooo Mak Kau…tapi.. Namanya agak unik, Old Malaya Kopitiam. Sebagai orang Islam, kita kena menitik beratkan ke'halal'lan apa yang kita makan..Selalunya kopitiam ni ownernye cina, tapi kopitiam yang kami jumpa ni ownernyer orang Islam..alhamdulillah..tak perlu ragu-ragu dan tak perlu memeningkan diri bagi sesiapa yang buntu mahu mencari kopitiam yang halal di sekitar Shah Alam..Old Malaya Kopitiam lah tempatnya…J

Lokasinya strategik di Shah Alam..letaknya di Seksyen 7, Shah Alam, berhadapan dengan Universiti Teknologi Mara (uitm) Shah Alam..untunglah student uitm Shah Alam, tak usah pergi jauh-jauh, dah tersedia di depan mata…jalan kaki pun boleh dari  datang makan di sini...amat sesuai kalau nak bawak keluarga sekali..OMK juga berdekatan dengan Jakel, kalau penat shopping, bolehlah menghilangkan penat di OMK, tapi hanya perlu berjalan sikit jerla..…J

Kami memilih untuk berada di luar OMK sahaja, boleh hirup udara yang segar dan menikati pemandangan di sekitar itu. Belum pun sempat kami melabuhkan punggung di kerusi yang tersedia, pelayan OMK sudah bersedia dengan beberapa menu book di tangan dan mendapatkan kami.

dekorasi di luar OMK..:)

Terdapat tanda logo Halal Jakim yang diletakkan di hadapan pintu masuk, menunjukkan OMK sebuah restoran yang tak perlu diragukan lagi.. Mata beralih pula pada menu book yang lengkap dengan senarai makanan ala carte yang menarik, tertarik, kau memang da boom….hehe..siap dengan harganya sekali..senang nak bajet belanja nanti…hehe..yang seronoknya, OMK juga menyediakan perkhidmatan Wifi percuma kepada semua pelanggannya…passwordnya jugak ada tersedia sekali dalam menu book tu…tapi takde hargalah…kate percuma kan….hehhe..Sambil menunggu order kami sampai, bolehlah meng’online’kan diri kejap.. J

dari kiri : "Honey Lemon", "Lime Asam Boi" & "Tea 3 Lapis"...

"Fried Rice with Fried Battered Fish Fillet"...Mak aihh namenye pon dan sedap...hhe

"Fried Rice with Chicken Chop",..cubalah..sedap...:)

Tak lama pun kami tunggu order kami sampai..bak kata, baru nak masukkan password wifi, order kami dah sampai…wahh..cekap sekali servicenyer…hehe..bagus tak..??..makanan yang kami order memang nampak menarik dalam menu book, tapi …lebih-lebih menarik bila di depan mata kami…”Fried Rice Chicken Chop” and “ Honey Lemon” …fuuhhh…tak sabar nak makan…harganya memang amat berpatutan dengan hidangan yang disediakan…nampaknya semua tengah lapar…makanan pun nampak  best jer…memang best pun…hehehe…rasernye memang macam Ooo Mak Kau lahh... J


(Roti John Kg Baru...menarik kan?)

(rojak buah)


 Pas2 makan berat, cuba pulak OMK punyer desert..Roti John Kg Baru..memang mengiurkan, saya cadangkan kalau kome nak datang sini, cuba pekena roti john dia sekali…memang lain daripada yang selalu dijual di pasar2 malam..roti dia rasa lain..bestla..first time makan roti john yang special gini....

Ehhh..Pelayan dia datang lagi…kali ni bawak rojak buah pulak..wahh..hiasan yang agak special membuatkan tangan ini tidak sabar mahu memegang lidi pencucuk untuk mencucuk orang…hihi…taklah..cucuk buah2 yang telah dirojakkanlah awak…kuah dia cukup rasa manis masamnya..

Ehhh..lupa lak..Old Malaya Kopitiam ni jugak ade surau dan toilet taw, so, korang tak perlu risau kalau mahu datang bila-bila pun..Masjid pun dekat dengan OMK..suara azan memang dapat dengar dengan jelas dari OMK...Surau dia ada kat belah atas..lepas menunaikan tanggungjawab sebagai muslim, bolehlah order menu baru yang belum pernah dicuba..hasilnya, kome pasti berpuas hati ..in shaa Allah..belum cuba belum tahu, sekali cuba hari-hari mau….hehehe..thumbs-up!!



JJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ

sempat snap beberapa pics menu hidangan yang disediakan di Old Malaya Kopitiam, manalah tahu, pas2 ni teringin nak p lagi kan..boleh ajak ghamai-ghamai lagi mai OMK ni......:)



English budget..

noodles..

Main Budget..


Good Morning menu & LiteBites..




ni pandangan kat dalam OMK...



antara anugerah-anugerah yang diperolehi oleh OMK...


kemas dan teratur...




SELAMAT MENCUBA DARI KAMI..CUBALAH, KOMPEM ANDA NAK DATANG LAGI....=)


3 comments:

  1. Bangi kopitiam dlm UM pernah gie x?? hihi kat fak.law

    ReplyDelete
  2. masih belum berkesempatan pergi ..huhu...

    ReplyDelete
  3. http://oldmalayakopitiam.seeinside.my

    ReplyDelete